Звернення партії “Віче” до співгромадян та влади

30.10.2006

Нажаль, все, про що попереджувало “Віче”, здійснилось. І фальсифікація виборів при підрахунку голосів, і відсутність середнього класу в парламенті, і провал ілюзій щодо негайного членства у Євросоюзі, і непримиримі протиріччя всередині країни з членства в НАТО, і розчарування у передвиборчих обіцянках, і катастрофічна криза освіти. 

Але гірше за все, що у влади і парламентської опозиції немає ясної стратегії і тактики розвитку країни. Немає якісно нових політичних команд у владі.

План Розвитку Країни від “Віче” став джерелом для багатьох партійних програм, вічники  стали депутатами місцевих рад, але “Віче” не пустили до Верховної Ради.

Чи випливає з цього, що ми повинні чекати ще 5 років до наступних виборів? Ні!

Ми повинні використовувати любі можливості, щоб реалізовувались положення Плану Розвитку Країни. Так, ми впевнені, що його треба втілювати комплексно, і поки “Віче” немає у владі, це зробити нікому. Але Україні необхідні зміни. І навіть невеликі, але вірні кроки по проведенню реформ будуть наближати той образ України, що описаний в книзі План Розвитку Країни.

Нас запитують: “Віче” у владі чи в опозиції? Ми відповідаємо: Якщо влада буде проводити реформи і зміни, що прописано у Плані Розвитку Країни, ми будемо всіма можливими засобами сприяти їй в цьому. Якщо влада буде діяти в протиріччі з Планом Розвитку Країни, ми будемо жорстко критикувати її і одночасно пропонувати правильні міри, вимагаючи їх впровадження.  

Сьогодні важливо, щоб після жорсткого передвиборчого протистояння партії згадали, що основне – це не боротьба один з одним, а розвиток країни. Головне – не протиставити Схід  Заходу, а зшивати країну по горизонталі. Головне – не боротися за власні повноваження, а створити гнучку модель стримування і противаг, яка не дозволить встановити в Україні будь-який авторитарний режим. Головне – не роздавати подачки бідним напередодні виборів, а створити умови для зростання середнього класу і просування наших великих компаній на світові ринки. Головне – не битися за розподіл держбюджету, а передати повноваження і кошти на міста. Головне – не латати дірки у регіональних бюджетах та тасувати губернаторів, а провести адміністративно-територіальну реформу, яка б відповідала вимогам сучасної України. Головне – не кричати про падіння якості  персоналу, а терміново модернізувати систему освіти.

Головне – не продавати найкращі підприємства іноземцям та проїдати гроші, а створювати точки прориву: технопарки, силіконові долини, неопарки, спеціальні інвестиційні зони, нові промислові, наукові, просвітницькі проекти.

Головне – створити якісно новий кадровий резерв для економіки і соціальної сфери, державного управління, місцевого самоврядування і парламенту. Країна задихається без кваліфікованих і порядних менеджерів з сучасним світосприйняттям і державницьким мисленням.

Прийшов час кожному громадянину України сказати: Україна – це я!

Прийшов час країні відмовитися від комплексу другорядності, активізувати свою власну ініціативу, розкрити могутній потенціал української нації.

“Віче” вимагає від влади грамотних реформ! Три роки до президентських виборів – достатній термін, щоб активно втілювати План Розвитку Країни і досягти в Україні якісних змін!