Основою для фальшування виборів були «уточнені» протоколи

25.04.2006

Вчора, 24 квітня, на вечірньому засіданні Вищого адміністративного суду, що розглядає позови партій до Центральної виборчої комісії з приводу парламентських, почалися дебати сторін. Суд вислухав думки всіх позивачів, а потім оголосив перерву до 10 ранку вівторка. Як повідомила лідер партії «Віче» Інна Богословська, напевне для того, аби представники ЦВК змогли підготувати за ніч хоч скільки-небудь переконливі відповіді на доводи позивачів.

В ході дебатів лідер «Віче» нагадала, що у адміністративному судочинстві діє презумпція винності влади. Тобто в даному випадку саме ЦВК мав надавати докази своєї невинності. Всупереч цьому, представники ЦВК чинили спротив отриманню судом документів, на підставі яких було встановлено результати виборів. Коли ж суд таки змусив ЦВК надати протоколи окружних виборчих комісій, по яких встановлювалися результати, виявилося, що більшість з них є так званими «уточненими» — на вимогу ЦВК до цих документів окружними виборчими комісіями вносилися зміни. Причому тривало це аж до 10 квітня – дня оголошення офіційних результатів. «Завдяки цим протоколам суд і учасники процесу побачили як саме відбувались фальсифікації виборів, — заявила в суді Інна Богословська. – Ми пересвідчилися, що лише 2 з 225 протоколів окружних комісій не мають помітки «уточнений».

Це, на думку лідера «Віче», означає, що виключна процедура уточнення протоколів, яка мала б застосовуватись у виключних випадках, стала абсолютною нормою. Більше того, виборчі комісії «уточнювали» свої протоколи не проводячи перерахунку бюлетенів, хоча, упевнена лідер партії, «як же можна уточнювати кількість голосів поданих за партії не перераховуючи бюлетені».

«Коли ж подивитись на дані цих уточнених протоколів, то ми побачимо, що вони абсолютно не співпадають із первинними даними дільничних виборчих комісій, — наполягає Інна Богословська. – В тому числі і за кількістю голосів, поданих за ту чи іншу партію. І ми бачимо тут систему фальсифікації: віддані виборцями голоси за так звані маленькі партії на етапі «уточнення протоколів» перетікали до двох сил – БЮТ та партії Регіонів. І це ми бачимо, звіряючи кожний уточнений протокол з первинними протоколами дільничних комісій».

Інна Богословська також вказала на інші ознаки фальшування протоколів окружних комісій. Зокрема на те, що навіть неозброєним оком видно: підписи під протоколами зроблено однією рукою, хоча за законом кожен член комісії має підписувати їх власноручно. За таких умов, єдиний спосіб встановити істину – перерахувати бюлетені по всій Україні.

Завершуючи свій виступ, лідер партії «Віче» зазначила, що суд має абсолютно всі законні підстави визнати дії ЦВК протиправними. «За Кодексом про адміністративне судочинство суд може відкинути докази, щодо яких є навіть сумнів у їх справжності, — сказала Інна Богословська. – Тут саме такий випадок, бо ми явно бачимо, що протоколи окружних виборчих комісій, на підставі яких встановлено офіційні результати виборів, є фальшивими. Ми просимо суд відкинути ці докази. А відтак – позбавити ЦВК незаконних підстав для встановлення результатів виборів і призначити повторний перерахунок бюлетенів».

 

Прес-служба партії “Віче”