Бюлетені по виборах Київради будуть перераховані публічно

17.04.2006

17 квітня у прес-центрі агентства «Інтерфакс-Україна» лідер партії «Віче» Інна Богословська та кандидат у депутати Київської міської ради Ігор Далічук оприлюднили рішення апеляційного суду міста Києва про повний перерахунок бюлетенів по виборах до Київради. Як повідомлялося раніше, 14 квітня 2006 року апеляційний суд міста Києва задовольнив апеляційну скаргу партії «Віче» і скасував постанову Шевченківського районного суду м. Києва, який відмовив у перерахунку бюлетенів по виборах депутатів Київської міської ради.

Суд зобов’язав Київську міську територіальну виборчу комісію з виборів депутатів Київради провести повторний підрахунок голосів виборців на виборчих дільницях Києва. У резолютивній частині постанови вказано, що вона набирає законної сили негайно і оскарженню не підлягає. Отже, бюлетені буде перераховано обов’язково.

Кандидат в депутати Київради Ігор Далічук заявив, що суду було надано докази невідповідності результатів на дільницях результатам Київської міської територіальної комісії. «Ми перевірили на відповідність 100% протоколів і переконалися, що оприлюднені результати виборів не відповідають реальному волевиявленню киян, — зазначив І. Далічук. – І суд прийняв наші докази».

Відтак, вважає кандидат в депутати, на підставі рішення апеляційного суду виборча комісія має перерахувати бюлетені і після цього визначити новий склад Київради. «Вона поки що не сформована. Відповідно, не може й ухвалювати жодних рішень», — підкреслив Далічук.

За словами Інни Богословської, вибори Київради, як і вибори в цілому по країни, пройшли з великою кількістю порушень під час підрахунку голосів. Апеляційний суд визнав, що встановити реальне волевиявлення можливо лише перерахувавши бюлетені.

Лідер «Віче» вважає, що перерахунок має відбуватись в одному місці за присутності представників учасників виборів та засобів масової інформації. «Якщо правильно організувати цей процес, то він буде дуже швидким», — зазначила Інна Богословська.

 

Прес-служба партії “Віче”