Обрана влада залишається нелегітимною

04.04.2006

Політичні сили, що вимагають перерахунку голосів всіх виборців, назвали події у Верховній Раді 4 квітня зрадою демократії. На прес-конференції в агентстві «Інтерфакс-Україна» вони заявили, що відмова великих партій і блоків підтримати постанову про перерахунок голосів демонструє згортання демократичних процесів та консервування влади.

З іншого боку ініціатори перерахунку заявили, що продовжуватимуть добиватись перерахунку – на рівні територіальних виборчих комісій, ЦВК та судів. Політики констатують, що рішення Верховної Ради не стало поштовхом до перерахунку в цілому по Україні, але й не зупинило той перерахунок який вже триває. Наразі третина суспільства, сказала лідер партії «Віче» Інна Богословська, вважає, що під час підрахунку відбувались фальсифікації. Відтак, процес встановлення справжніх результатів виборів вже не можна зупинити.

Лідер блоку Народно-демократичних партій Людмила Супрун назвала голосування у Верховній Раді «лакмусовим папірцем», який виявив тих, хто боїться перерахунку. «Найбільше раділи представники блоку Юлії Тимошенко, — підтвердив представник блоку «Пора-ПРП» Євген Золотарьов, — Вони так не раділи навіть під час ухвалення Конституції. Бо їм справді є чого переживати за результати підрахунку».

Представники коаліції висловили подив діями фракцій соціалістів, регіоналів та нашоукраїнців під час голосування. Їх представники під час прямого ефіру програми «Свобода слова» на каналі ICTV минулої п’ятниці запевняли всіх, що є прихильниками перерахунку через масовість фальсифікацій. А потрапивши до сесійної зали знову «розписали політичну кулю», повністю проігнорувавши принципи демократії.

А представник Народного блоку Литвина Олег Зарубінський висловив впевненість, що 198 голосів депутатів, поданих за перерахунок є значною цифрою. Він також повідомив, що представники міжнародної спільноти активно цікавляться доказами фальсифікації результатів виборів. «Напевне, вони зрозуміли, що їх обвели навколо пальця», — сказав О. Зарубінський.

Тим часом триває перерахунок голосів там, де є рішення судів або територіальних комісій. Ініціатори підрахунку повідомляють, що цифри результатів голосування до і після підрахунку абсолютно не збігаються. І це вже є показовою тенденцією. Легітимність обраної влади поставлено під сумнів. І розвіяти цей сумнів може лише повний перерахунок бюлетенів. В іншому випадку нелегітимність залишиться основною ознакою влади на наступні п’ять років.

 

Прес-служба партії «Віче»