Перерахунок голосів виборців є умовою визнання виборів чесними

29.03.2006

До ініціативи партії «Віче» про перерахунок голосів виборців сьогодні, 29 березня, приєдналися ще три політичні сили: блок Литвина, «Пора-ПРП» та блок НДП. На спільній прес-конференції в агентстві «Інтерфакс-Україна» лідери цих сил заявили про необхідність перерахунку голосів на всіх без винятку виборчих дільницях України.

Політики, що підтримують цю ініціативу, оцінюють процес голосування в цілому як чесний та демократичний. З іншого боку вони констатують, що підрахунок голосів на виборчих дільницях проводився з масштабними порушеннями. А відтак – не відображає реального волевиявлення громадян України. Зокрема, через підкуп членів комісій представниками окремих політичних сил відбувався перерозподіл голосів виборців на їх користь – в тому числі і завдяки складанню неправдивих протоколів. За підрахунками тих, хто приєднався до ініціативи «Віче», масштаби крадіжки голосів складають від 10% до 20%.

На думку учасників коаліції, лише перерахунок голосів на всіх виборчих дільницях дасть можливість дізнатись про реальні результати виборів. Ми також отримаємо рідкісну нагоду дізнатись, які ж політичні сили здійснювали фальшування результатів волевиявлення.

Учасники коаліції мають намір звернутись з позовами до судів про підрахунок голосів на кожній дільниці і до Центральної виборчої комісії з вимогою утриматись від оприлюднення офіційних результатів голосування до моменту остаточного розгляду всіх скарг та перерахунку голосів. Вони також закликали Президента України виступити гарантом дотримання конституційних прав і свобод громадян та демократії в Україні.

Оцінюючи можливість проведення перерахунку голосів по всій Україні учасники ініціативи сходяться на думці, що це є абсолютно реальним – для цього не знадобиться величезних ресурсів, потрібен лише час.

Рішення про перерахунок буде відповідати високим стандартам демократії та світовій практиці, оскільки подібний підхід було продемонстровано на виборах президентів США та Польщі, коли виникли сумніви у достовірності результатів.

Виборчі блоки та партії, що підтримали ініціативу, мають намір щодня повідомляти громадськість про надходження нових свідчень фальсифікації, а також про просування процесу перерахунку.

Наразі також тривають переговори про приєднання до ініціативи з іншими політичними силами, що мають претензії до чесності підрахунку голосів.

 

Прес-служба партії «Віче»

(044) 463 5843 ,(067) 243 4850