Відбулися телевізійні дебати між партією «Віче» та блоком Наталії Вітренко «Народна опозиція»

24.03.2006

23 березня на каналі «1+1» відбулися телевізійні дебати між партією «Віче» та блоком Наталії Вітренко «Народна опозиція». Це були єдині повноформатні дебати між політичними силами, у яких брали участь лідери партій та представники їх передвиборчих списків. «Віче» в ефірі представляли: Інна Богословська, Вадим Карасьов, Ірина Горіна, Ільгіз Ісхаков та Андрій Філонов.

«Віче» та «Народна опозиція» є абсолютно різними за своїм ідеологічним змістом. Відтак, і шляхи вирішення тих чи інших проблем вони пропонують різні. Наприклад, питання позбавлення депутатів недоторканості блок Вітренко пропонує вирішувати зміною Конституції України лише після обрання до парламенту. Що, на думку «Віче», є лише передвиборчою обіцянкою.

Натомість «Віче», зважаючи на необхідність встановлення контролю за діями депутатів з боку суспільства, застосувала альтернативний механізм контролю ще до того моменту, коли законодавством буде нарешті врегульовано межі «безвідповідальності» депутатів. «Кандидати від «Віче» підписали нотаріально завірені договори з партією про те, що вони складатимуть свої повноваження у разі невиконання своїх обов’язків і неучасті в реалізації Плану Розвитку Країни. А також при порушенні законів і норм етики і моралі», – заявила лідер «Віче» Інна Богословська. Контролювати діяльність депутатів від «Віче» буде громадське об’єднання «Віче України». «Віче» є єдиною політичної силою, яка впровадила такий механізм відповідальності політиків перед виборцями.

Також різняться позиції «Віче» та «Народної опозиції» в оцінці ефективності роботи влади. Блок Вітренко вважає, що значення в першу чергу має міць самої влади та державного сектора, тоді як «Віче» схиляється до такого критерію як тривалість та якість життя громадян. Відтак влада має всіма своїми діями створювати умови підвищення тривалості та рівня життя.

Категоричну відмову «вітренківців» розглядати можливість самостійного розвитку країни, без союзу з Росією, «Віче» розцінює як намагання зробити Україну заручником волі сусідньої імперії. І пропонує свій, самостійний шлях: з одного боку Україна набуває статус нейтральної держави, що дозволяє будувати рівні стосунки з усіма державами, а з іншого починає сповідувати національний економічний егоїзм як умову розвитку українського виробника товарів та послуг.

Блок Вітренко декларує, що, потрапивши до Верховної Ради, негайно займеться боротьбою з корупцією. «Віче» ж пропонує не лише декларації, а й реальні кроки. Першою буде судова реформа, яка почнеться зі зміни кордонів судових округів таким чином, щоби вони не збігалися з адміністративним поділом, а також поділом на округи відповідальності МВС та СБУ. «Без реформування судової системи всі інші реформи не підуть. Ну які бути реформи, якщо певні зацікавлені особи можуть за допомогою адміністративного тиску чи корупції домогтися неправового судового рішення?», – аргументувала позицію партії лідер «Віче» Інна Богословська.

 

Прес-служба партії ВІЧЕ

www.viche.org.ua