Середній клас проголосує за себе і не дасть перетворити парламент на «Закритий Клуб Великого Капіталу та Партійних Бюрократів»

13.03.2006

13 березня в прес-центрі агентства «Інтерфакс-Україна» відбулася прес-конференція лідера партії «Віче» Інни Богословської. Підбиваючи підсумки роботи Верховної Ради 5-го скликання у її останній сесійний тиждень, одним із головних недоліків діючого парламенту лідер партії «Віче» назвала ігнорування інтересів середнього класу. Верховна Рада, що складається переважно з представників великого бізнесу і професійних бюрократів, так і не змогла провести ані податкову реформу, ані податкову амністію. Не було зроблено суттєвих кроків для стимулювання розвитку освіти, науки, медицини, культури. Таким чином, середній клас не одержав легальних основ і нормальних умов для свого розвитку.

«Шістка» діючих парламентських партій робить все для збереження цієї ситуації. Парадоксально, але ці партії, представляючи інтереси великого бізнесу або професійної бюрократії, побудували свої виборчі кампанії на заграванні з найбіднішими верствами населення, які живуть за рахунок державної соціальної допомоги. Її отримання для цих людей є головним мотивом під час голосування. До середнього класу, який не обманеш популістськими гаслами, ніхто з «шістки» не звертається – попри те, що він є основним виробником і донором державного бюджету.

На думку партії «Віче», все, що відбувається, переслідує основну мету – не пропустити в парламент нові політичні сили. Досить проаналізувати лобістський потенціал виборчих списків (див. «Карту лобістів»), щоб зрозуміти: чинним парламентським партіям не потрібні в майбутньому парламенті представники найактивнішої і думаючої частини населення – середнього класу. Про це свідчать передчасні переговори про коаліцію, PR-кампанія про «прохідність» шести партії, відмова від публічних дебатів, маніпуляція громадською думкою, відсутність виразних програм, погана підготовка до виборів на виборчих дільницях. Якщо парламент знову буде  сформовано з діючих депутатів, то вже при формуванні бюджету 2007 року стане зрозуміло, що за нові можливості великого капіталу знову заплатить середній клас.

Партія «Віче» – єдина політична сила, яка заявила про свій намір в майбутньому парламенті і місцевих органах влади представляти інтереси середнього класу, реалізовуючи «План Розвитку Країни». «Українське суспільство давно переросло владу», – заявила Інна Богословська. Проведені соціологічні дослідження (10-11 березня, великі міста, компанія TNS, телефонне опитування) показали, що попри агресивну пропаганду кожен другий дорослий українець (58% з числа опитаних) вважає, що в парламент мають пройти нові політичні сили. А кількість людей, котрі дотримуються протилежної думки, за два місяці передвиборчої кампанії скоротилася на 10%. На думку партії «Віче», середній клас на виборах 2006 року проголосує за себе і не дозволить перетворити парламент в «Закритий Клуб Великого Капіталу і Партійних Бюрократів»

 

Партія “Віче”