Погляд політиків на закулісну кухню телевізійних дебатів

01.03.2006

1 березня у прес-центрі агентства «Інтерфакс-Україна» відбулася прес-конференція лідерів партії «Віче» Інни Богословської та Вадима Карасьова, на якій вони висловили своє ставлення до закулісних ігор навколо проведення телевізійних дебатів.

Партія «Віче», яка є партією нових політиків і нових принципів у політиці, зазначила Інна Богословська, поважає фундаментальне право суспільства на отримання інформації про всіх учасників виборчого процесу. Передвиборчі дебати у прямому телеефірі є одним з основних механізмів отримання об’єктивної інформації про політичні партії і блоки. Тому партія «Віче» вважає такий формат єдино вірним.

«Ми першими прийняли пропозицію каналу «1+1» брати участь у дебатах, оформивши всі заявки і виконавши всі умови,  – сказала лідер «Віче». — З боку ж багатьох інших політичних сил почалися «торги» навколо прозорого, на наш погляд, формату проведення теледебатів. Учасники виборів стали висувати свої умови і вибирати собі опонентів виходячи з власного бажання». «Віче» вважає такий підхід звичайною маніпуляцією і наполягає на тому, що правила мають бути однаковими для всіх без виключення.

Після прямого ефіру програми «Вибори 2006. Теледебати» на каналі «1+1», який відбувся 23 лютого, суспільству стало зрозуміло, що політики не готові до відкритого обстоювання своєї ідеології. Вони відмовляються від дебатів не через високу вартість, адже така сама вартість не заважає їм розміщувати свої рекламні ролики на каналах, а через невміння відкрито і публічно дискутувати і острах втратити в ході жорстких професійних дебатів створене за допомогою політтехнологій обличчя. «Це звичайна боязнь гострих питань і традиційне приховування від суспільства можливих недоліків і непрофесіоналізму команд», – заявила лідер «Віче» Інна Богословська.

Вадим Карасьов, другий номер передвиборчого списку «Віче» зазначив, що великі партії та блоки витрачають на монорекламу величезні кошти – значно більші за вартість участі у теледебатах. «Вони вважають, що «корисніше» проплатити «без шуму і пилу» рекламні ролики та білборди і не хвилюватись, -сказав лідер «Віче». – Ніхто з них не хоче відкритого діалогу, в якому може народжуватись електоральна істина».

Партія «Віче» зі свого боку підтверджує початковий намір дебатувати як у форматі каналу «1+1», так і інших телеканалів незалежно від опонента.

 

Прес-служба партії ВІЧЕ

www.viche.org.ua