«Віче» відкриває вікно

26.12.2005

Партія «Віче», схоже, претендує на звання найстильнішої. Величезний зал, у якому вчора проходив її передвиборний з’їзд, був весь задрапований синьою тканиною. На стіні висіли плазмові телевізори. Світлові ефекти — як на рок-концертах. Посередині — круглий стіл. Таким чином, усі делегати сиділи по колу, наче повторюючи символіку партії. Власне, тому для проведення форуму й вибрали зал Міжнародного виставкового центру. За словами лідера партії Інни Богословської, це єдине приміщення, де не було «совкової президії» й можна було розміститися по колу, щоб усі були на одному рівні. «Навіть якщо демократична за вдачею людина сідає в цю президію, вона стає маленьким царьком», — сказала лідер партії.

Сам з’їзд почався з виступу барабанщиків. Під барабанний дріб Інна Богословська вивела свою першу десятку. Навіть гімн на з’їзді звучав у сучасному аранжуванні у виконанні хору українських зірок.

На початку роботи форуму був підписаний, мабуть, унікальний для України документ: лідер партії «Віче» Інна Богословська та голова громадського руху «Віче Україні» Ігор Дідковський скріпили своїми підписами договір, в якому прописано механізм відгуку будь-якого депутата від партії «Віче» у разі, якщо він не виконуватиме «План Розвитку Країни». За словами Ігоря Дідковського, це — єдина реальна форма контролю суспільства над обраними ним депутатами. «Настав час відчинити вікно в задушливій кімнаті української політики, і ми відчинимо це вікно. Віче — це сила, «вічники» — це велика сила. Я дуже рада, що тут зібралися люди однієї групи крові. Спасибі вам», — заявила Інна Богословська.

На з’їзді було також затверджено передвиборний список партії «Віче». Обійшлося без космонавтів, боксерів і співачок. «У нас немає жодної людини, яка не знає, чим вона займатиметься, коли прийде в парламент», — заявила Інна Богословська, представляючи свою команду. Перший номер, як і очікувалося, — лідер партії Інна Богословська. Другий — відомий політолог Вадим Карасьов. Третій — Михайло Весельський, глава правління «Євротек», торгова марка «Стожар». Четвертий номер — підприємець Ірина Горіна. «10 років тому ця тендітна дівчина продала свою квартиру, щоб купити обладнання для свого маленького бізнесу — пральні. Сьогодні вона керує великим інвестиційним проектом», — розказала Інна Богословська. На п’ятому місці — молодий фінансист, випускник Оксфорда Денис Горбуненко.

 

Олена ЯХНО,

Газета “День”, №239, суббота, 24 декабря 2005