Інна Богословська: Завдяки розсекреченим протоколам засідання уряду Тимошенко, країна дізнається подробиці газової угоди

19.03.2011

УвеличитьКабінет Міністрів зняв гриф „для службового користування” з протоколу щодо газових угод, який було прийнято під час засідання уряду під керівництвом Юлії Тимошенко. Про це Інна Богословська повідомила в ефірі програми „Велика політика з Євгенієм Кисельовим.

„Сьогодні здійснилася моя мрія. Я весь час просила і писала запити в Кабмін з проханням розсекретити стенограми Кабінету Міністрів. І сьогодні за декілька годин до ефіру я отримала протокол засідання уряду пані Тимошенко від 19 січня, коли вона у Москві підписувала газові угоди. І в цьому протоколі видно, що всі міністри казали, що цього не можна підписувати, що це кінець українській економіці”, – зазначила Інна Богословська. 

За її словами, два роки тому вже створювалась тимчасова слідча комісія, коли за урядування Юлії Тимошенко на початку 2009 року було припинено транзит газу, через що напружилися стосунки з країнами Європи. „Пам’ятаєте, коли не було газу два тижні в Україні і вся Європа була без газу? Це називалася тоді газова війна. Так от 13 січня 2009 року ми створили тимчасову комісію, щоб з’ясувати що ж відбувається. Тому що колапс був і всередині країни, і в зовнішньому світі. Нас звинувачували Болгарія, Чехія і Угорщина”, – зауважила Інна Богословська.

За її словами, створена комісія намагалась з’ясувати причини відключення транзиту газу, вимагала від уряду „укласти якийсь контракт, тому що 7 днів після нового року ніхто не їздив навіть до Росії. Газу не було – все було перекрито, але ніби не було влади взагалі ніякої. І тоді ми провели величезну роботу і сьогодні все, що ми написали тоді у висновку ТСК, підтвердилося за рік і два”, – зазначила народний депутат.

Як повідомила Інна Богословська, тоді звіт тимчасової слідчої комісії не був розглянутий парламентом, всі запити до Кабміну відхилялися або не розглядалися, а статистичні відомості не розголошувались. „Тоді пані Тимошенко була при владі і парламент її підтримав, не пропустив цей звіт. За пані Тимошенко парламент робив запити до Кабміну і не отримував жодної відповіді. Порушуючи закон на депутатські запити, на запити тимчасової слідчої комісії, Кабмін не відповідав. Точно так само зробили закритими дані статистики. Так само, як країна взагалі не знала, які ведуться переговори, а ось ця стенограма свідчить про те, що навіть перший віце-прем’єр – права рука пані Тимошенко – Турчинов взагалі не знав про зміст газових угод.

Також Інна Богословська, звертаючись до екс-прем’єра Юлії Тимошенко, навела цитату з протоколу засідання тодішнього уряду щодо газових угод, в якому зазначено, що 2009 рік визначався, згідно умови, як пільговий для формування ціни на газ. „Це ваші слова 21 січня, за два дні після підписання вами у Москві газової угоди. Це ви казали на засіданні Кабінету Міністрів: «ми з вами отримали єдиний 2009 пільговий рік по формуванню газової ціни». Тобто ви, напередодні президентських виборів підписали на 10 років для України контракт з найвищою в Європі ціною, але на один рік, прямо напередодні президентських виборів, прописали там пільги. Тому саме при вас в 2009 році ціна була нижча в два рази”, – зауважила Інна Богословська. За її словами, контракт був підписаний на 10 років, а 450 доларів базової ціни, яка була визначена в контракті, – найбільша ціна у світі.