«Країна має позбавитися злоякісної хвороби корупції», — Інна Богословська

03.12.2009

Кандидат на пост Президента України Інна Богословська в ході інтернет-дискусії «Борьба з корупцією: обіцянки кандидатів» на порталі ЛІГА.net заявила про те, що в суспільстві як ніколи є колосальний запит на боротьбу з корупцією.

«З мого досвіду зустрічей з людьми, можу сказати, що запит є. І це навіть не запит, а життєва потреба. Люди втомилися від потоку брехні, вони втратили віру в можливість змін. І це найстрашніше. Бо ще кілька років таких «порядків», і люди викидатимуть владоможців з їхніх кабінетів та броньованих автомобілів. Глибоко переконана: перемогти корупцію не зможе ні Тимошенко, ні Ющенко, ні Янукович. Вони вже показали себе на ділі. І 2010 рік, коли мінятиметься влада на всіх рівнях, стане іспитом українського народу на зрілість», — сказала політик.

Проте, за словами Інни Богословської, недосконале виборче законодавство в країні дає змогу «маститим» корупціонерам приходити до влади знову й знову. «Сама процедура формування партійних списків корупційна. Звідси — всі біди, пов’язані з роботою Верховної Ради. Український парламент не відображує настроїв, інтересів різних соціальних груп. Там немає лобістів сфери освіти, медицини, армії, а є люди, які займаються вирішенням суто особистих питань. На жаль. Тому річ не в конкретних особах, а в системі», — підкреслила Інна Богословська.

Політик упевнена: щоб понизити рівень корупції Верховної Ради та місцевих рад, слід повернутися до змішаної виборчої системи. «Моя пропозиція — повернутися до змішаної виборчої системи. Половину депутатів обирати в мажоритарних округах, половину — за відкритими партійними списками. На мій погляд, це дозволить в майбутньому нам не ставити таких питань. І не шукати корупціонерів з депутатськими значками», — зазначила Інна Богословська.

Й водночас зауважила, що всі вищі державні діячі України, так або інакше, пов’язані з корупційними скандалами, і тому не зможуть запропонувати країні ефективну стратегію боротьби з корупцією.

«Головним внеском в справу боротьби з корупцією вважаю те, що ім’я Богословської, на відміну від інших кандидатів цих передвиборчих перегонів — Януковича, Тимошенко і Ющенка, — жодного разу не спливало в жодному корупційному скандалі. Ну а якщо серйозно: я юрист, моя професія — допомагати й захищати. Цьому покликанню я присвятила все життя. Міліційне свавілля, трохи пізніше — рейдерство, а тепер ще й корупція вищих посадових осіб країни. Боротьбою з цими злоякісними утвореннями на тілі країни я зайнята вже не один десяток літ», — резюмувала Інна Богословська.

Прес-служба Інни Богословської