Інна Богословська побоюється за майбутнє українсько-російських відносин

27.11.2009

УвеличитьКандидат на пост Президента України Інна Богословська прокоментувала випадок, що стався на кордоні двох держав у ніч проти 26 листопада.

Нагадаємо: російські прикордонники застрелили громадянина України під час спроби незаконно перетнути кордон і проїхати на своєму автомобілі в Харківську область. Вони зробили попереджувальний постріл, проте порушник на нього не відреагував. У результаті прикордонники вистрілили, ще й поранили українця в шию, від чого той помер.

«Цей інцидент ясно свідчить про те, що наші відносини зайшли у безвихідь. Два споріднених народи доходять до абсурдних, невиправдано жорстоких вчинків. Мене шокувала й украй засмутила звістка про те, що трапилося, я думаю, що вбивство — це вже крайній захід, це точка біфуркації у взаєминах рідних по крові народів», —- вважає Інна Богословська.

Також кандидат на пост Президента нагадала про те, що напередодні Служба безпеки України заборонила в’їзд на територію України двом громадянам Росії, які планували в Києві взяти участь у конференції з проблем міжнародної політики.

«Мене дійсно лякає ситуація, що склалася у відносинах України і Росії. Тоді як Тимошенко хихикає і заграє з Путіним, підписуючи провальні для вітчизняної економіки контракти, на державному кордоні росіяни вбивають українця, що їде на Батьківщину. Цей факт свідчить про те, що необхідно терміново створювати нову модель українсько-російських відносин, дотримуючись дипломатичних принципів і взаємної пошани двох братніх народів», — переконана Інна Богословська.

На її думку, контекст українсько-російських відносин має бути розширений до розробки спільних пропозицій щодо нової доктрини глобальної військової, енергетичної і продовольчої безпеки.

Інна Богословська вважає, що необхідно створювати нову модель українсько-російських відносин, яка базувалася б не лише на історичній і культурній спорідненості, а й на спільних відповідях на три основних виклики — військової, енергетичної і продовольчої безпеки.

«Ці теми нас об’єднають і допоможуть відійти від негативу. Інакше можна чекати чого завгодно», — каже політик.