«НАТО Україну не захистить. Нам варто забути про Альянс та отримати статус нейтральної держави», – І.Богословська

27.08.2009

«Час залицянь з боку НАТО минув, для українських політиків настав час подивитися правді в очі: без отримання статусу нейтральної держави, протягом найближчих 5–10 років нам загрожують серйозні неприємності». Так прокоментувала  народний депутат Інна Богословська заяву офіційного представника НАТО Джеймса Аппатурая про те, що Альянс не має наміру надавати Україні військову допомогу.

ОСНОВНІ ФАКТИ

  • Інна Богословська пропонує отримати статус нейтральної держави на основі Будапештського меморандуму.

За словами Інни Богословської, НАТО не прийме Україну до своїх лав, і навіть якщо наша країна отримає офіційне запрошення, це призведе до розколу українського народу.

«Схід України не підтримає такого рішення, як і Захід не підтримає зближення з іншим військовим блоком, ОДКБ. Тому нам слід припинити ці ігри та працювати над отриманням статусу нейтральної держави», – підкреслює Інна Богословська.

Народний депутат нагадує, що у 1994 році США, Росія, Великобританія, Германія, Франція та Китай підписали Будапештський меморандум, згідно до якого Україні гарантовано безпеку в обмін на відмову від ядерної зброї.

«Україна не повною мірою використовує цей документ, проте він може стати відправною точкою для отримання статусу нейтральної держави. Якщо цього не зробити, ми опинимося у зоні величезного ризику – сценарії воєн за участі України, нехай і гіпотетичних, експерти проголошують вже сьогодні», – зауважує Інна Богословська.

За словами Інни Богословської, вона є прихильником ідеї нейтралітету з 1990 року, коли була укладена Декларація про державний суверенітет  України.

«Розвиток політичних подій та міжнародних відносин довів мою правоту: нейтральну Україну не роздиратимуть внутрішні протиріччя, вона зможе створити невелику, сучасну, дієздатну армію та отримає набагато більше іноземних інвестицій. До речі, Іоанн Павло II під час свого візиту до України сказав, що історична місія України – бути мостом  між Сходом та Заходом. Він як великий мислитель розумів, що без цього наша країна не може відродитися», – підсумовує Інна Богословська.  

 

Прес-служба Інни Богословської