Інна Богословська провела прес-конференцію на тему «Влада і Тимошенко: Україна чи руїна»

19.09.2007

18 вересня 2007 року об 11.00 у прес-центрі Партії регіонів (конференц-зал кіноцентру «Зоряний») вібдулася прес-конференція кандидата у народі депутаті за виборчим списком Партії регіонів Інни Богословської на тему: «Влада і Тимошенко: Україна чи руїна».

В ході прес-конференції Інна Богословська виступила з короткою доповіддю, в якій висвітлила найбільш резонансні моменти протизаконної діяльності бізнесмена і політика Юлії Тимошенко, та розповіла, як саме і чому прийшла у велику політику лідерка БЮТ.

На початку прес-конференції Інна Германівна пояснила, що раніше, коли не було такої свободи слова, як тепер, вся інформація щодо БЮТу не була знайома широкому загалу українського суспільства. Тому, за її словами, сьогодні існує величезна небезпека, що люди, які не володіють інформацією про те, що таке „Тимошенко і влада”, приймуть на виборах хибне рішення просто на тій підставі, що в них відсутні знання про дійсні події, які відбувалися на той час в Україні і які були безпосредньо пов‘язані з діяльністю Юлії Тимошенко.

Розповідаючи про початок підприємницької та політичної кар‘єри Юлії Тимошенко, Інна Богословська зазаначила, що вже у 1992 році у Дніпропетровську під час панування там пана Лазаренка була створена кіпрсько-українська компанія „Куб”, як стала монополістом у постачанні нафтопродуктів до Дніпропетровської області. За її словами, тоді й почалася тісна співпраця Тимошенко з паном Лазаренком, який недавно був визнаний Світовим банком людиною, яка входить у десятку найкорумпованіших державних управлінців світу. ЄЕСУ – „Єдині енергетичні системи України”, які стали правонаступником вищезгадуваного ”Кубу”, завдячуючи тому, що Павло Лазаренко став першим віце-прем’єром, а після того – і прем’єр-міністром України, фактично отримала монополію на постачання газу практично на всій території південної і східної України.

Інна Богословська навела декілька резонансних епізодів раннього етапу бізнес-дяльності Юлії Тимошенко, які мали наслідками відкртиття проти неї перших кримінальних справ. Так, 27 березня 1995 року Тимошенко намагалась перевезти через українську митницю у місті Запоріжжя 26 тисяч долларів США і 4 мільйони українських карбованців. Вона була затримана і 3 дні відсиділа у СІЗО. Після того за клопотанням Лазаренка її було випущено на свободу, але кримінальна справа існувала до 2003 року. І тільки у 2003 році, коли у Кримінальний кодекс було внесено зміни, ті дії, за якими було порушено кримінальну справу проти Тимошенко, були декриміналізовані.

У липні того ж 1995 року у московському аеропорті „Внуково” Юлію Тимошенко разом з її чоловіком Олександром було затримано за контрабанду 100 тисяч доларів США. Після того вона була екстрадирувана з Росії до України, де було порушено чергову кримінальну справу.

В 1996 році оборот компанії ЄЕСУ складав 10 мільярдів доларів. За таких оборотів ця компанія сплатила за 1996 рік лише 36 тисяч гривень податків. Тоді ж фактично за схемами Лазаренка і Тимошенко всю українську економіку було переведено на так звані бартерні розрахунки. За рахунок бартерних схем ЄЕСУ отримували платню за газ не тільки залишками грошей, які безжально викачували з цих підприємств, але й продукцією, яку брали за зниженими цінами, а продавали з прибутком. За рахунок цього індустріальний сектор економіки України фактично був обезкровлений. Фактично за станом на 1996 рік країну було поставлено на коліна перед ЄЕСУ, що були монополістами поставок газу на весь Схід і Південь України. Перед країною постала загроза банкрутсва.

Ось чому у вересні 1996 року Верховна Рада створила спеціальну слідчу комісію щодо розслідування зловживань у паливно-енергетичному комплексі України. Й оскільки ЄЕСУ на той час вже панували на третині газового ринку України, то це стало небезпекою для Тимошенко. Тільки отримання нею у 1996 році статусу народного депутата убезпечило її і від кримінального покарання за зловживання у сфері ТЕК.

З цього приводу Інна Богословська зазначила: „Кримінальні справи було порушено, і тому прихід Тимошенко до влади не став приходом досвідченої людини, яка обирає політику як наступний крок у своєму власному житті. Прихід у політику викликаний тим, що була реальна загроза арешту. І тому Тимошенко терміново дообирається до Верховної Ради посередині депутатського терміну, завдячуючи першому ж вивільненому округу у Кіровоградській області. На той час компанія ЄЕСУ вже була найбагатшою кампанією в Україні, а пані Тимошенко – першим українським олігархом. Вона стає народним депутатом і отримує депутатську недоторканність. Ця депутатська недоторканність стала для Тимошенко єдиним засобом не потрапити за грати ще у 1996 році за наявності одразу двох відкритих проти неї кримінальних справ за контрабандну діяльність та внаслідок розслідування справ ЄЕСУ.

Проаналізувавши інформацію за результатами відомих кримінальних справ і перевірок, Інна Богословська розповіла, як складалися шалені надприбутки ЄЕСУ. За її словами, газ через компанію „Ітера” закуповувався у Росіїї по 10,8 дол. за тісячу кубометрів, а реалізовувався українським підприємствам за ціною вже 80 дол. за тисячу кубометрів. Вся різниця виводилася за кордони України, на офшорні компанії, які належали клану Тимошенко, і з рахунків цих компаній потім виплачувалися хабарі пану Лазаренку. Інна Германівна підкреслила, що це встановлено кримінальною справою Лазаренка, яку завершено у США. Вже тоді світова спільнота оцінювала статки Тимошенко в 11 мільярдів доларів, а провідний аналітик Бжезинський-молодший назвав її „жінка ціною в одинадцять мільярдів”.

Інна Богословська також повідомила, що після того, як ЄЕСУ перевірили контролюючі органи, ними було нараховано 7 мільярдів 425 мільйонів гривень податкової заборгованості, які так і не надійшли до бюджету України. „Ми перерахували це на кількість українських сімей, і вийшло, що кожна з них за термін діяльності ЄЕСУ втратила 450 гривень. Це, нагадую, тільки за рахунок податкового боргу. Ми вже не кажемо тут про кримінальні схеми, які відпрацьовувалися Тимошенко і Лазаренко”, – сказала вона.

В результаті сьогодні, як повідомила Інна Германівна, по справі ЄЕСУ в Сполучених Штатах відбуває покарання Лазаренко, в Росії заарештовані декілька представників Міністерства оборони. А в Україні президент ЄЕСУ Тимошенко стає 30 грудня 1999 року віце-прем’єром з ТЕК. І вже 21 грудня 2000 року Верховна Рада приймає закон про порядок погашення податкових зобов’язань, за допомогою якого передбачалось списати борги ЄЕСУ і деяких інших приватних компаній перед бюджетом – борги, які були підгрунтям кримінальної справи щодо зловдживань ЄЕСУ.

Але, за словами Інни Богословської, оскільки Тимошенко досить швидко зняли з цієї посади, то, хоча закон і прийняли, але завдяки чесним фахівцям в податковій адміністраці, які відмовлялися списувати за цих умов борги ЄЕСУ, вони тоді так і не були списані.

Проте відразу після помаранчевої революції, 31 грудня закривається кримінальна справа на свекра Тимошенко – Тимошенка Г.А., 21 січня закривається кримінальна справа на Тимошенко Юлію і її чоловіка – Тимошенка Олександра. 22 січня закривається кримінальна справа на посадових осіб ЄЕСУ Сокольченко і Шаго. 28 січня закривається кримінальна справа на посадових осіб ЄЕСУ – Болюру, Сокольченко, Тимошенко та Шаго. 2 лютого 2005 року відміняється рішення суду, яким було визнано фіктивними фактично всі контракти між зарубіжними офшорами і ЄЕСУ, завдяки чому, власне, було доведено кримінальну провину. А 4 лютого 2005 року Верховна Рада обирає Тимошенко прем’єром, і вже 18 лютого списується податковий борг ЄЕСУ на 3 мільярди 771 мільйон гривень.

Як відомо, на посаді прем‘єр-міністра діяльність Тимошенко мала наслідками ліквідацію спрощеної системи оподаткування (що нанесло відчутного удару по малому і середньому бізнесу), ліквідацію урядових комітетів і перевод Кабміну на ручне управляння (що замкнуло на неї всі важелі керівництва урядом), спробу проведення кампанії з реприватизації (що значно погіршило інвестиційну привабливість України та її міжнародний імідж), проведення цукрової афери (внаслідок якої держпідприємству „Укрспецпостач” було нанесено збитків на 160 млн. грн.), ліквідацію Ради експортерів (що погіршило експортно-імпортний баланс держави), намагання перейти на масову закупівлю польського вугілля (що привело б до закриття українських шахт), ревальвацію гривні (що нанесло удару по експортерам та привело до втрат українцями активів обягом 2 млрд. грн.) та гучні корупційні скандали, спрямовані проти конкурентів по „дерибану” в оточенні Президента.

В результаті такої руйнівної діяльності уряду Тимошенко динаміка росту промислового виробництва впала с 12, 5 відсотків у 2004 році до 3 відсотків у 2005 році, а динаміка зростання ВВП – з 12,1 відсотка у 2004 році до 2,7 відсотка у 2005 році.

„Це, знаете, як кажуть, не потрібно воргів, якщо є такі друзі. Не треба зовнішніх ворогів українській державі, якшо є такі прем‘єр-міністри, як Юлія Тимошенко, які за неповний рік панування в економіці приводять до такого краху, до такого банкрутства, до такої руйнації власну країну”, – зазначила з цього приводу Інна Богословська.

За її словами, „при таких досягненях в економічній галузі Тимошенко зробила все, щоб замести сліди”. Вона призначила своїх головних подільників по справах ЄЕСУ на ті посади, від яких залежить знищення документів по справах ЄЕСУ, по справах контрабанди валюти та по інших справах. Турчинова було призначено головою СБУ, і вже сьогодні Служба безпеки України не може знайти фактичних оперативних данних про зловживання як самого Турчинова, так і Тимошенко. Сивульського, який був також обвинувачений по справі ЄЕСУ, було призначено головою КРУ, і в результаті майже вся інформація, яка була в КРУ шодо діяльності ЄЕСУ, була знищена, і її поновляли протягом року. Віктора Швеця – особистий адвокат Тимошенко – було призначено начальником головного управління Генпрокуратури України з нагляду за сплатою податків, і сьогодні ГПУ не дораховує десятки томів справи по ЄЕСУ.

З приводу заяв Тимошенко стосовно того, що Верховний Суд України прийняв рішення щодо закриття всіх кримінальнх справ стосовно її особи Інна Богословська наголосила: „Те, що Верховний Суд розглянув справу Тимошенко и ЄЕСУ і зробив висновок, що клан Тимошенко – безвинний, це абсолютна неправда. Такого рішення Верховного Суду не існує в природі”.

„Народ України пережив віце-прем‘єрство Юлії Тимошенко, відстраждав її прем‘єрство”, – сказала вона на завершення прес-конференції. Проте зараз, за її словами, лідерка БЮТ, за справами якої свого часу було відкрито безліч гучних кримінальних справ, знову рядиться у шати „білого братства” та рветься до влади. На жаль, на сьогодні Тимошенко є досить популярною серед певних прошарків населення навіть при тому, що має дуже погану репутацію. Головна причина цього – необізнаність громадян України.

Ось чому Інна Богословська наголосила: „Ми закликаємо все українське суспільство, всіх громадян України, ми просимо всіх вас – будьте пильними! „Увага: БЮТ – це брехня, кривда, кримінальне минуле, кримінальне сьогоднє” .– це той слоган, який ми з вами повинні пам‘ятати. Громадяни України мають знати правду. І тоді, я думаю, що суспільство розбереться. Під кожну цифру, під кожну дату ми маємо достовірні документи. Все, що було наведено, це наша з вами українська істрія. Не приведи Господь, щоб наше українське майбутнє було таке ж саме, як ця історія”.

Прес-служба Партії регіонів