Переможці виборів чинять спротив перерахунку голосів

06.04.2006

Ініціатори перерахунку виборчих бюлетенів по всій Україні («Віче», блок Литвина, блок НДП, Пора-ПРП, блок Кармазіна та інш.) заявляють про спротив перерахунку голосів виборців навіть на тих дільницях, де судом ухвалюються рішення про перерахунок. Про це лідери політичних сил заявили на прес-конференції в «Інтерфакс-Україна» 5 квітня.

Лідер партії «Віче» Інна Богословська констатувала, що на тих дільницях і округах, де вдається відстояти перерахунок бюлетенів, викриваються факти системної фальсифікації. Її рівень складає у середньому 20%. «Ми констатуємо, що недійсні і невикористані бюлетені, а також бюлетені за інші партії і блоки, вкидалися на користь двох політичних сил – Партії Регіонів та БЮТ, — заявила Інна Богословська. – БЮТ «працював» на Заході та у Центрі, а регіонали – на Сході та Півдні».

Саме ці сили, сказала лідер «Віче», чинять перешкоди перерахунку, бо його результати «поставлять хрест» на політичному майбутньому цих сил. «Навіть там, де окружні комісії ухвалюють рішення про перерахунок, представники БЮТ та ПР подають позови до суду щоб припинити перерахунок», — повідомила Інна Богословська.

Один з лідерів блоку Литвина Олег Зарубінський нагадав, що ті порушення виборчого законодавства, приклади яких наводять ініціатори перерахунку, є підставою для адміністративної і кримінальної відповідальності осіб, що мали до того причетність. Покарання за фальсифікації може бути аж до 6 років позбавлення волі.

Лідер Всеукраїнської партії «Нова сила», що також входить до коаліції, Юрій Збітнєв заявив про незаконність дій Голови Центральної виборчої комісії Ярослава Давидовича. Останній, за словами Юрія Збітнєва, окрім того, що публічно роздає політичні оцінки тій чи іншій силі, ще й відверто віддає розпорядження про «потрібні» рішення комісіям та, навіть, судам. «Нова сила» подала позов до Печерського суду столиці про визнання незаконними дій Давидовича.

Також представники коаліції мають намір зустрітись з міністром внутрішніх справ, Генеральним прокурором та Президентом України для передачі їм матеріалів, що підтверджують фальсифікації. «В нас складається таке враження, що Президент просто не має інформації про масштаб порушень при підрахунку, які спотворили результати парламентських виборів», — заявила лідер «Віче» Інна Богословська.

У п’ятницю представники коаліції зберуть чергову прес-конференцію на якій нададуть журналістам  не лише окремі докази фальсифікацій, а й реєстр порушень, що зафіксовані цими політичними силами.

 

Прес-служба партії “Віче”