ПАРТІЯ ВІЧЕ ВИМАГАЄ ВСЕУКРАЇНСЬКОГО ПЕРЕРАХУНКУ ГОЛОСІВ

28.03.2006

Під час підрахунку голосів було вкрадено голоси партії «Віче» та інших партій. Про це було заявлено під час прес-конференції лідерів «Віче» Інни Богословської, Вадима Карасьова та ініціатора Громадського об’єднання «Віче України» Ігоря Дідковського 28 березня.

Головним способом фальсифікації партія «Віче» називає перекладання бюлетенів, відданих за одну партію, в пачку іншої партії та внесення недостовірних даних у протоколи. Відтак, щоби дізнатись реальні результати виборів необхідно провести перерахунок голосів.

«Наша впевненість ґрунтується на низці фактів крадіжки голосів, — заявила Інна Богословська. – Зокрема у Харкові на одній з дільниць за «Віче» віддали голоси 85 виборців, що було відображено у протоколі. Після того, як протокол був направлений до окружної виборчої комісії, він надійшов назад із печаткою, але в ньому значилося, що лише 4 виборці проголосували за «Віче». І це далеко не поодинокий випадок».

Інна Богословська назвала суттєві порушення, які складають систему. Так, був навмисно затягнутий процес початку підрахунку голосів, через що члени комісій та спостерігачі втрачали фізичну можливість уважно слідкувати за ходом підрахунку голосів. Багато членів комісій та спостерігачів уходили з дільниць «перепочити». Багатьом спостерігачам відмовляли у видачі протоколів.

Система фальшування виборів, на думку лідерів «Віче», діяла завдяки двом механізмам. По-перше, бюлетені з позначками напроти «Віче» та інших партій враховувались на користь трьох великих блоків: Партії Регіонів, БЮТ та «Нашої України». З іншого боку відбувалась підробка протоколів на етапі транспортування з дільниць до окружкомів для завірення печаткою. Уходили протоколи з одними даними, а повертались з іншими. Все це значно спотворило реальну картину волевиявлення українців.

Тепер, щоби встановити реальні результати виборів, вважають у «Віче», необхідно провести перерахунок всіх бюлетенів. Інна Богословська вважає, що на виборах-2006 було застосовано принцип Йосипа Сталіна «Не важливо як голосують, важливо як рахують».

«Нам дали право на голосування, але не дали право на вибір», — констатував лідер «Віче» Вадим Карасьов. За його оцінкою, це був «чесний демократичний бардак». Він вважає, що ситуація із спотворенням результатів виборів не є випадковою. І нагадав, що «Віче» ще за місяць до виборів попереджала про ймовірну змову великих політичних сил з тим, аби не допустити у парламент молоді прогресивні сили, які можуть позбавити політичних гігантів монополії. І ситуація з підрахунком свідчить саме про те, що «на пропорційних виборах ми отримали диспропорційний парламент».

Лідери «Віче» заявили про створення коаліції зі всіма політичними силами, які також мають намір відстоювати справедливий підрахунок голосів. Інна Богословська зазначила, що першим кроком буде спонукання до перерахунку голосів на рівні територіальних виборчих округів. А потім – на всеукраїнському рівні.

З іншого боку «Віче» закликає владу і переможців парламентських виборів погодитись на перерахунок голосів і тим самим підтвердити свою чесність і свій рівень народної довіри, який наразі є сумнівним. «Віче» вважає, що це зніме всі запитання. Якщо ж влада не погодиться на перерахунок, наступні 5 років за нею буде тягнутись шлейф нелегітимності.

 

Прес-служба партії «Віче»

(044) 463 5843 ,(067) 243 4850