Суспільство вимагає приходу в парламент середнього класу – лідер партії “Віче” Інна Богословська

31.01.2006

Коментуючи оприлюднені 31 січня Центром соціальних та політичних досліджень SOCIS результати чергового дослідження громадської думки “Політичне експрес-опитування”, лідер партії “Віче” Інна Богословська заявила, що однією з найважливіших тенденцій січня була кристалізація нових суспільних настроїв.  “ Те, що відбувається з українською політикою та політиками, дало гарний урок суспільству”. 

“Люди замислилися, вони уважніше придивляються до нових осіб, нових ідей, нових партій”, – заявила вона. При цьому пані Богословська послалася на швидке зростання рейтингу очолюваної нею партії – згідно з січневим дослідженням SOCIS, свій голос за партію “Віче” віддали б 2,34% опитаних. Отже, число твердих прихильників “Віче” зросло порівняно з груднем на 10% (у грудні, згідно з дослідженням SOCIS, рейтинг “Віче”  становив 2,1%, у листопаді – 1,7). Інна Богословська стверджує, що ріст популярності “Віче” відбиває той факт, що все більша частина середнього класу починає розуміти, що цей шар виборців майже не представлений в органах влади. “Коли мені довелося, будучи головою Держкомпідприємництва, лобіювати у Верховній Раді зміну законодавства про спрощене оподатковування у більш сприятливий для малого бізнесу бік, з’ясувалося, що тільки два народних депутати спроможні сприймати цю проблему як таку. Це був шок. Мабуть, той випадок багато в чому послужив поштовхом до того, щоб я зрозуміла – середній клас повинен самоорганізовуватися, формулювати свою позицію і пред’являти її владі”, – говорить лідер партії “Віче”. 

“Нинішній склад парламенту – це два розірваних прошарки політиків, які можна загалом охарактеризувати як “партайгеносе” та “партлюмпени”. Перші – лідери й наближені до лідерів політичних груп, які орієнтовані на лобіювання інтересів тих чи інших фінансово-промислових груп. Вони матеріально самостійні й живуть за рахунок лобістських проектів. Другі – живуть на зарплату народного депутата та ситуативні “допомоги” від “партайгеносе”. Трагедія в тому, що немає середнього прошарку, який представляє середній клас, є самодостатнім матеріально і приймає рішення в інтересах виборця, котрий делегував його у владу”, – так характеризує те, що відбувається в нинішньому парламенті І.Богословська. Вона стверджує, що надзавданням суспільства на виборах-2006 є заповнення середнього прошарку – лише в цьому випадку буде створено стабільну політичну систему. Інтуїтивно виборець це вже зрозумів, говорить лідер партії “Віче”.

Дослідження громадської думки “Політичне експрес-опитування – січень 2006” проводиться методом інтерв’ю вдома  у респондента за вибіркою, що репрезентує доросле населення України (старші від 18 років) за статтю, віком, типом поселення. Опитування проводилося з 18 по 23 січня включно. В опитуванні взяли участь 2000 респондентів з 789 міст та 43 сіл України. У числі інших населенню України задавали таке запитання: “Якби  парламентські вибори відбулися  найближчої неділі, за яку партію/блок партій Ви б проголосували?” Відповіді на нього й були підставою для обчислення рейтингу. 

 

Прес-служба партії ВІЧЕ

www.viche.org.ua